Na een proefperiode van ruim 3 jaar (start september 2014) is gebleken dat er onder de binnenstad ondernemers niet voldoende en afnemende deelname (<65%) is aan de maandelijkse koopzondag op de laatste zondag van de maand. In het huidige tijdperk van communicatie via vooral ook social media is het zeer belangrijk dat we voldoen aan het verwachtingspatroon van de bezoekers aan onze binnenstad. D.w.z. als we communiceren dat er een koopzondag is moeten we ook met minimaal 75% van de winkels open zijn. Aangezien het er op lijkt dat dit alleen kans van slagen heeft (enquete) als er ook een activiteit in de binnenstad plaatsvindt, heeft het VOC bestuur besloten om dit jaar pro-actief 6 koopzondagen te promoten en met door VOC zelf of door andere organisaties georganiseerde activiteiten te ondersteunen.
Het betreft de volgende data:

  • Vrijdag 27 april 2018, Koningsdag , geen zondag maar wel een nationale feestdag met vele activiteiten georganiseerd door de Oranje vereniging.
  • Zondag 27 mei 2018, 2e dag van het Vrijstadfestival met activiteiten door stichting Vrjistad festival en VOC, voorafgegaan op zaterdag 26 mei 2018 door de oldtimer dag georganiseerd door de HACC.
  • Zondag 8 juli 2018, Culemborg Bijvoorbeeld, traditionele jaarmarkt met vele tienduizenden bezoekers aan de binnenstad van Culemborg.
  • Zondag 9 september 2018, 2e dag van Open Monumentendag(en) thema oude ambachten en voor de 2e keer de piano wandeling op vele locaties in de binnenstad.
  • Zondag 30 september 2018, 3e dag van Lekart het 2 jaarlijkse kunst evenement dat dit jaar in de binnenstad van Culemborg plaats vindt.
  • Zondag 16 december 2018, 2e dag van de traditionele kerstmarkt georganiseerd door de VOC met nog meer mooie activiteiten zoals b.v. de Joris Wensboom.

Uiteraard is het voor iedere ondernemer/winkelketen vrij om op elke andere zondag open te gaan, dit zal echter niet door de VOC uitgedragen worden. Wel doen wij met klem een beroep op u allen om in ieder geval op de bovenstaande 6 zondagen gezamenlijk open te gaan.